نمایش نتایج: از 1 به 4 از 4
  1. Top | #1
    امتیازها: 189,094, سطح: 1
    تمام شدن سطح: 99%, میزان امتیاز صعود به سطح بالا: 0
    فعالیت کل: 0%
    دستاوردها:
    SocialYour first GroupRecommendation First ClassVeteranCreated Album pictures

    تاریخ عضویت
    Sep 2010
    شماره عضویت
    11
    عنوان کاربر
    مدیر تالار مهندسی کشاورزی
    میانگین پست در روز
    6.33
    محل سکونت
    تو ياد آدم
    نوشته ها
    8,853
    امتیازها : 189,094
    درجه : 1
    سپاس
    32,689
    از این کاربر 36,299 بار در 7,849 ارسال تشکر شده است.
    میزان امتیاز
    375

    Ranks Showcase

    گل کود بیولوژیک

    پيشگفتار:

    گرچه استفاده از كودهاي بيولوژيك در كشاورزي از قدرت بسيار زيادي برخوردار است و در گذشته نه چندان دور تمام مواد غذايي كه مورد مصرف انسان با استفاده از چنين منابع ارزشمندي توليد مي شده است ولي بهره برداري علمي از اين گونه منابع سابقه چنداني ندارد. اگرچه كودهاي بيولوژيك به علل مختلف در طي چند دهه گذشته كاهش يافته است ولي امروزه با توجه به مشكلاتي كه مصرف بي رويه كودهاي شيميايي به وجود آورده است، استفاده از آنها در كشاورزي مجدداً مطرح شده است. بدون ترديد كاربرد كودهاي بيولوژيك علاوه بر اثرات مثبتي كه بر كليه خصوصيات خاك دارد، از جنبه‌هاي اقتصادي ، زيست محيطي و اجتماعي نيز مثمر ثمر واقع شده و مي تواند به عنوان جايگزيني مناسب و مطلوب براي كودهاي شيميايي باشد. در حال حاضر نگرش هاي جديدي كه در ارتباط با كشاورزي تحت عنوان كشاروزي پايدار ، ارگانيك و بيولوژيك مطرح مي باشد به بهره برداري از چنين منابعي استوار است. كودهاي بيولوژيك منحصراً به مواد آلي حاصل از كودهاي دامي، اضافات گياهي و غيره اطلاق نمي شود بلكه توليدات حاصل از فعاليت ميكروارگانيزم هايي كه در ارتباط با تثبيت ازت و يا فراهمي فسفر و ساير عناصر غذايي در خاك فعاليت مي كنند را نيز شامل مي شود.
    نمی دونم چرا هر وقت من کلید موفقیت رو پیدا می کنم یه نفر قفل رو عوض می کنه !!!!


    انکار کن ؛ انکار تو بهانه ای است برای باور ناباور من



  2. Top | #2
    امتیازها: 189,094, سطح: 1
    تمام شدن سطح: 99%, میزان امتیاز صعود به سطح بالا: 0
    فعالیت کل: 0%
    دستاوردها:
    SocialYour first GroupRecommendation First ClassVeteranCreated Album pictures

    تاریخ عضویت
    Sep 2010
    شماره عضویت
    11
    عنوان کاربر
    مدیر تالار مهندسی کشاورزی
    میانگین پست در روز
    6.33
    محل سکونت
    تو ياد آدم
    نوشته ها
    8,853
    امتیازها : 189,094
    درجه : 1
    سپاس
    32,689
    از این کاربر 36,299 بار در 7,849 ارسال تشکر شده است.
    میزان امتیاز
    375

    Ranks Showcase

    گل

    مقدمه:

    حدود 8000 سال قبل از ميلاد مسيح انسان براي تأمين غذاي خود از طريق كشت غلات به صورت سازمان يافته اي اقدام به كشاورزي نمود. به زودي انسان آموخت كه در همان زمين نمي تواند به طور پايان ناپذيري گياهان مختلف را كشت كند و اين موضوع او را به فكر راه ها و روش هايي براي بهبود حاصلخيزي خاك واداشت.
    شواهد اوليه حاكي از آن است كه رومي ها و آريائيها كتاب هاي دستنويس فراواني در رابطه با بهبود كشت گياهان براي كشاورزان داشته اند. براي مثال، رساله كولوملا تحت عنوان (كشاورزي ) كه حدود 60سال بعد از ميلاد مسيح نوشته شده است، شامل تشريح عمليات مختلف كشاورزي است كه در امپراطوري روم براي نسل هاي متمادي از آنها استفاده مي شده است.
    در همين اثنا عده اي در رابطه با مواد غذايي خاك كه گياهان از آن تغذيه مي كردند كنجكاو شدند در قرن شانزدهم، برناردپاليززي، سفالگر خانواده سلطنتي فرانسه، ادعا نمود كه بقاياي گياهي ، حاوي نمك يا موادي است كه رشد گياهان را تقويت مي كند؛ در حالي كه جان با پتيستاوان هلمونت معتقد بود كه آب مبناي اصلي رشد گياهان است. برخي از محققين ديگر هوموس را به عنوان تقويت كننده رشد گياهان تلقي نمودند. به هر حال زماني كه دانشمندان فرانسوي آنتوني لاوازيه جدول عناصر شيميايي را در سال 1974 ارائه نمود تمام اين حدس و گمانه ها كنار گذاشته شد . وي هم چنين نشان داد كه گياهان و حيوانات، اكسيژن را توسط فرآيند تنفسي به مصرف مي رسانند ( وزارت كشاورزي امريكا ) در سال 1834 ايده هاي بوسينگالت در رابطه با نقش بقولات در حاصلخيزي خاك، با كشف گروه هاي موجود در ريشه اين گياهان در سال 1886 توسط هل لرباجل در آلمان و كشف باكتري هاي عامل تثبيت ازت در سال 1888 توسط پيچرتيك دانشمند هلندي مورد تأييد قرار گرفت.
    تثبيت شيميايي ازت فقط چندين سال پس از درك انسان از مفهوم تثبيت بيولوژيكي ازت شناخته شد. در سال هاي اويل جنگ جهاني اول فرتيز هابر، شيميدان آلماني با موفقيت با تركيب نمودن ازت و هيدروژن به توليد آمونياك دست يافت. در حقيقت، روش سنتز آمونياك “هابر ـ بوش ” نياز به درجه حرارت 800 درجه فارنهايت ، يك كاتاليست و فشارهاي بيش از فشار اتمسفري دارد و تا امروز به عنوان روشي انحصاري در توليد كودهاي شيميايي در جهان باقي مانده است. اين نوع تركيب ازت و هيدروژن، مي تواند توسط ميگروارگانيسم هاي تثبيت كننده ازت در خاك و درداخل بافت هاي موجود در گره هاي ريشه برخي از گياهان تحت فشار و درجه حرارت طبيعي و با كمك آنزيمي موسوم به “نيتروژناز” انجام شود. در قرن حاضر به دليل عدم دسترسي انسان به زمين هاي حاصلخيز زراعي براي افزايش عملكرد محصولات كشاورزي و تهيه غذاي كافي براي همگان، استفاده از اين كودها توسعه پيدا كرده است كه براي اين منظور يا بايد رشد جمعيت را متوقف نمود و يا كود بيشتري جهت تأمين نيازهاي روبه افزايش براي پروتئين دست پيدا كرد. براي مثال در كشور هند در حدود 240 ميليون دانه هاي غذايي در سال توليد مي شود كه اين مقدار بايد نياز غذايي جمعيت هند و مناطق اطراف آن در سال 2000 ميلادي را برآورد كند. در برداشت هاي اخير كه در اين كشور صورت گرفته بيش از 30 ميليون تن دانه هاي غذايي و 5 ميليون تن حبوبات و دانه هاي روغني بدست آمده است كه در مقايسه با پيشرفت جمعيت در اين كشور بسيار كم و محدود بوده است و در ضمن بر اساس يك بررسي 87 درصدسوخت انرژي در هند از هيزم سرچشمه مي گيرد كه سازمان هاي پشتيباني توانايي توليد اين مقدار هيزم را ندارند كه اين امر آسيب هاي بسياري به اقتصاد اين كشور وارد كرده است زيرا توليد اين مقدار هيزم نياز به از بين بردن جنگل ها و منابع طبيعي دارد كه اين امر مقدار زيادي نيتروژن و اكسيژن توليدي به وسيله آنها را كاهش مي دهد. جمعيت زياد دولت را مجبور به توليد نيتروژن بيولوژيكي و استفاده ازكودهاي شيميايي كرد كه پژوهشگران به صورت گروه هايي چند گانه تحقيق در مورد كودهاي شيميايي مناسب براي توليد انبوه را آغاز كردند.
    كودهاي شيميايي توانايي زمين زراعي را براي توليد محصول بهتر بالا مي برد و در بعضي مواقع سودهاي كلاني را از لحاظ اقتصادي نصيب كشور ها مي كند.
    در شركت هايي هم كه كود توليد مي كنند نيتروژن به صورت صنعتي توليد مي شود كه اين توليد در اكثر كشورها به سرعت روبه افزايش است به طوري كه توليد نيتروژن شيميايي در سال 1976 در حدود 42 ميليون تن بوده است اما اكنون به 100 تا 200 ميليون تن رسيده است.
    نمی دونم چرا هر وقت من کلید موفقیت رو پیدا می کنم یه نفر قفل رو عوض می کنه !!!!


    انکار کن ؛ انکار تو بهانه ای است برای باور ناباور من



  3. Top | #3
    امتیازها: 189,094, سطح: 1
    تمام شدن سطح: 99%, میزان امتیاز صعود به سطح بالا: 0
    فعالیت کل: 0%
    دستاوردها:
    SocialYour first GroupRecommendation First ClassVeteranCreated Album pictures

    تاریخ عضویت
    Sep 2010
    شماره عضویت
    11
    عنوان کاربر
    مدیر تالار مهندسی کشاورزی
    میانگین پست در روز
    6.33
    محل سکونت
    تو ياد آدم
    نوشته ها
    8,853
    امتیازها : 189,094
    درجه : 1
    سپاس
    32,689
    از این کاربر 36,299 بار در 7,849 ارسال تشکر شده است.
    میزان امتیاز
    375

    Ranks Showcase

    گل

    فصل اول :كليات

    مواد تلقيحي ميكروبي كه بر اساس پايه ـ ناقل ها آماده سازي شده اند حاوي ميكروارگانيزم هاي مفيدي بوده پس از استعمال آنها روي بذر در خاك قادر به ادامه حيات بوده و باعث بهبود حاصلخيزي خاك مي شوند و با افزايش تعداد و فعاليت بيولوژيكي ميكروارگانيزم هاي دلخواه در ميحط ريشه به رشد گياه كمك مي نمايند. مواد تلقيحي ريزوبيوم ها (به مواد تلقيحي نيز موسومند ) براي اولين بار در اواسط دهه سي قرن حاضر در آزمايشگاه هاي آمريكا تهيه گرديد و سپس به صورت صنعتي در آمريكا، اروپا، استراليا و هندوستان مطرح گرديد . بعد از موفقيت مواد تلقيعي بقولات در سطح جهاني ، در سال هاي اخير مواد تلقيحي پايه ـ ناقل از توباكتر و آزوسپريرليوم براي گياهان غير بقولات بطور روز افزوني در هندوستان مورد استقبال قرار گرفته است.
    فوب و هيلتنر در سال 1895 ، روش كشت آزمايشگاهي ريزوبيوم هاي تحت نام “نيتراجين” را از طريق كشت ريزوبيوم ها به روي يك ماده غذايي جامد حاوي عصاره گياهان بقولات، ژلاتين ، شكر و آسپاراجين معرفي نمود.
    در هندوستان نيز آزمايشات مزرعه اي تلقيح از توباكتر گونه Azotobacter chroococcum بر روي گندم، برنج، پياز، بادمجان، گوجه فرنگي و كلم انجام شده است.
    جلبك سبز ـ آبي در توازن ازت خاك هاي شاليزاري مناطق گرم سيري موثر است . كشت جلبك تثبيت كننده ازت را مي توان در اتمسفرهايي در هوايي آزاد انجام داد و براي كشت برنج انجام داد ميكروارگانيزم هاي فسفات هاي پيوند شده همانند سوپر فسفات و سنگ فسفات را به شكل هايي كه به راحتي توسط گياهان جذب شوند تبديل مي نمايند.
    سلولز، تركيب اصلي مواد آلي موجود در بقاياي گياهي است. بسياري از موجودات ميكروبي و ميكروارگانيسم ها درخاك سلولز را تا درجات مختلف تجزيه نموده و فرآورد هاي تجزيه شده هم داراي يافته هاي سلولوليتيك موجودات ميكروبي و هم عصاره هاي آنزيمي آنهاست.
    در استراليا در تهيه و آماده سازي “بيوسوپر” از باكتري تيوباسيلي (باكتري تجزيه كننده گوگرد‌) همراه با مخلوط نمودن سنگ فسفات و گوگرد استفاده مي گردد. كشف مجدد Azospirillum brasilense در برزيل باعث شد كه در هندوستان آزمايشات مزرعه اي روي باكتري ايزوله شده در شرايط هند در مقياس بزرگ انجام شود.
    آينده صنعت مواد تلقيحي در كشورهاي در حال توسعه روشن است. سراسر آفريقا، مناطق خيلي محدودي وجود دارد كه كارخانه هاي كود يافت شود و روي هم رفته كشاورز به زحمت مي تواند براي توليد محصول از كود ازته استفاده نمايد. بنابراين به ندرت نيازي به تأكيد اين حقيقت است كه متخصصين زراعت تمام نقاط جهان بايد از طريق به كارگيري كودهاي آلي، خصوصاً كودهاي بيولوژيكي در جهت حاصلخيزي خاك اقدام كنند.
    يكي از راه ها، براي تحقق به خود كفايي نسبي ، به كار گيري مجدد بقاياي گياهي و حيواي توسط روش هاي عملي كمپوست كردن است. به كارگيري از نور خورشيد كه در مناطق گرم سيري به وفور يافت مي شود، كشت سرخس هاي خيلي كوچك آبزري آزولا (Azolla ) در استخرهاي پروشي را مسير ساخته است.
    سرخس آزولا حاوي قارچ سبز ـ آبي آنابنا آزولي (Anabaena azollae ) در برگ هاي مركب خود است كه قادر به تثبيت ازت مي باشد و در مزارع غرقاب شده برنج همانند يك گياه شناور سريعاً رشد مي كند و با توليد بيوماس تقريبي 60 ـ 40 تن مي تواند سالانه 150 ـ 100 كيلوگرم ازت در هكتار تثبيت نمايد. (فرد و دوبريز و همكاران ، 1976)

    فصل دوم:مواد تلقيحي ريزوبيوم

    1- طبقه بندي

    گياهان تيره بقولات را به سه زير خانواده اصلي متعلق به خانواده لگومينوزه يعني و papilionoideae و Mimosoideae , ceasalpinoideae تقسي بندي كرده اند. تقريباً 700 جنس و 14000 گونه از گياهان بقولات وجود دارد كه 500 جنس و تقريباً 10000 گونه متعلق به زير خانواده papilionideae مي بشاد. تمام گياهان بقولات در ريشه خود استعداد گره زايي ندارند و بعضي از گونه هاي درختي به طور كلي فاقد آنها هستند. تا كنون 12 ـ 10 درصد از بقولات بر استعداد گره زايي آزمايش شده اند كه 10 % Mimosoideae و 65% Ceasalpinoideae و 6% papilionideae فاقد گره هستند.
    گذشته از گره زايي بقولات توسط جنس ريزوبيوم، ريشه هاي برخي از گياهان متعلق به خانواده گوناگون توسط اكتينوميتال ها گره دار شده اند كه مقدار ازت قابل ملاحظه ايي را ثبت مي كنند.
    باكتري ريزوبيوم در خانواده هاي متعددي چون Azotobcteriaceae , Mycobactericeae , Pseudomonadaceae طبقه بندي شده است. نتايج بدست آمده از مطالعات كلاسيك فرد، بالدوين و مك كوي (1932) گونه هاي ريزوبيوم را بر پايه تلقيح متقابل گروه بندي كرده است. اساس گروه بندي تلقيح متقابل بيشتر در توانايي ريزوبيوم در تشكل گره ها براي ريشه هاي معدود گونه هاي بقولات است كه به گونه اي با هم مرتبط هستند بر اساس اين اصل، ريزوبيوم هايي كه بتواند بر روي ريشه هاي چند گونه بقولات گره هايي را ايجاد كنند در مجموع يك گونه محسوب مي شوند. به طور كلي در اين روش هفت گونه شناسايي شده است. (جدول 1 )
    سيستم تلقيح ريزوبيوم ها عاري از نقص نبوده زيرا ريزوبيوم ها اغلب مي توانند در انتقال آلودگي بين گروه ها و آلودگي متقابل نژادهاي ريزوبيومي نقش به سزايي داشته باشند.





    اين ريزوبيوم ها را مي توان بر اساس رشد شان در مواد خاصي تحت عنوان سريع رشد و كند رشد تمايز نمود.
    مطالعاتي در مورد خصوصيات مرفولوژيكي و فيزيولوژيكي ريزوبيوم ها انجام شده است تا شايد به توان روش بهتري را براي طبقه بندي ريزوبيوم ها انجام داد. نتايج حاصله نشان داده است كه ريزوبيوم هاي سريع رشد نخود و لوبيا را مي توان در يك گونه مشترك به نام R.leguminosarum frank (نوع گونه در طبقه بندي برجي ) ادغام نمود و ريزوبيوم سريع رشد R. meliloti Dangeard مي تواند به عنوان گونه اختصاصي باقي بماند. آگروباكتري ها (A.tumefaciens , A. radibacter ) را مي توان در يك گونه Rhizobium radiobacter ادغام نمود. ريزوبيوم هاي كند رشد، سويا و لوبيا چشم بلبلي ، R.sp , R.japonicum , R. lupini را مي توان به عنوان يك جنس مجزا Phytomyxa با يك نام جديد تحت نام Phytomyxajapanicum kirchner معرفي نمود. بدين طريق باكتري هاي گره زا ريشه را مي توان در 2 جنس phytomyxa , Rhizobium كه اولي داراي سه گونه R. leguminosarum , R.melitoti , R.radiobacter و جنس آخري فقط يك گونه ، P.japonicum تعيين نمود . (گراهام ، 1964).
    2- حضور ريزوبيوم در خاك

    ريزوبيوم به طور طبيعي در خاك و در محيط ريشه گياهان بقولات و هم چنين غير بقولات قادر به حيات است. شواهد نشان داده است كه باكتري ها بر روي اضافات ريشه گياهان به خوبي رشد مي كنند اگر چه هيچ جز يا تركيب موجود در تراوشات ريشه به تنهايي هيچ گونه نقش خاصي را در تحريك رشد آن ندارد. ريزوبيوم از خود سلول هاي پلي ساكاريدي فراواني (لعاب ) را تراوش مي كند كه در چسبانيدن ذرات خاك به يكديگر مي تواند موثر باشد. به نظر نمي رسد استفاده مداوم از كودهاي ازته تأثير بالقوه اي در كارايي ريزوبيوم ها داشته باشد.
    ريزوبيوم در درجه حرارت هاي پايين قادر به زندگي است و مي تواند تا درجه حرارت 50 °c را براي چندين ساعت تحمل كند. ريزوبيوم به سموم دفع آفات نباتي، آنتي بيوتيك ها و ساير مواد شيميايي كشاورزي حساس است. باكتري مي تواند در خاك خشك و در شرايط خشكي براي چندين سال متمادي به زندگي خود ادامه دهد، اگر چه چگونگي مكانيزم حيات آن هنوز روشن نيست بسياري از ميكروارگانيزم ها و باكتريوفاژهايي در خاك شناخته شده اند كه رشد ريزوبيوم ها را محدود كرده است. آميب هاي خاك به عنوان شكارچيان ريزوبيوم ها شناخته شده است ريزوبيوم در مقايسه با ميزبان خود بقولات در مقابل نمك از مقاومت بيشتري برخوردار است.
    3- ريزوبيوم در گره هاي ريشه

    ريزوبيوم ها يا از طريق تارهاي ريشه (مثل شبدر ها و يونجه ) و يا مستيماً از نوك ريشه هاي جانبي (مثل بادام زميني )وارد ريشه هاي بقولات مي شوند. در بسياري از بقولات هنوز چگونگي ورود ريزوبيوم به داخل ريشه آنها به درستي مورد مطالعه قرار نگرفته است.
    4- نقش گره

    كارايي گره ممكن است تحت تأثير تغييرات درجه حرارت، شدت نور، فتوپريود، حضور ازت در خاك، PH خاك، عناصر معدني ، مواد رشد و حضور نمك و ميكرو ارگانيزم هاي انتاگونيستي موجود در خاك قرار داشته باشد.
    تأثير محدود كنندگي ازت تركيب شده را در گره زايي و تثبيت ازت با به كارگيري يونجه به عنوان گياه آزمايشي به وسيله سوبارائو و همكاران (1974 ) مشخص شده است. تحقيقات انجام شده در زمينه شوري در رابطه با هم زيستي ريزوبيوم ـ بقولات با به كارگيري بقولات ريزبذر نشان داده است كه ريزوبيوم در مقايسه با ميزان خود نسبت به نمك مقاوم تر است.
    5- روش هاي تلقيحي

    مواد كشت محتوي آگار را به وسيله يك سوزن يا چاقوي كوچك جراحي تراشيده و با آب مخلوط كرده و آن را بر روي بذر پاشيده و با آن مخلوط كرده استفاده از 10 % شكر يا 40 % ضمغ عربي در مايع تعليقي بقاي ريزوبيوم ها در روي بذر را افزايش مي دهد. كشت محتوي ناقل را به حداقل مقداري آب مخلوط كرده تا يك محلول رقيق بدست آيد. (مقدراي شكر يا ضمغ را نيز مي توان اضافه كرد ) و بذرها را به داخل آن ريخته و اجازه داده تا بذرها به ماده تلقيحي آغشته شوند. بذرها در سايه خشك شده و فوراً كشت مي شوند.
    6- اهميت زراعي

    منابع زيادي در رابطه با موفقيت يا عدم موفقيت ماده تلقيحي در شرايط مزرعه وجود دارد.
    عدم دستيابي به نتيجه مطلوب ممكن است به دليل:
    1 ـ حضور نژادهاي غير فعال بومي باشد كه با عدم جايگزيني نژادهاي موثر معرفي شده در خاك همراه است.
    2 ـ حضور اثرات بازمانده در ريزوبيوم ها كه تعداد و ريزوبيوم ها در منطقه ريزوسفر خاك را كاهش مي دهد.
    3 ـ برخي شرايط موجود در خاك مانند اسيديته، قليايي بودن يا ساير عواملي كه به نحوي در ساختمان خاك مؤثر است، افزون سموم دفع آفات و وجود نتيرات زياد در خاك كه شرايط هم زيستي را محدود مي كند.
    اثر ماده تلقيحي حاوي ريزوبيوم بر روي بقولات دانه اي مانند دال عدس (Cajanus cajan ‌) و نخود (Cicer arietinum ) ، نوعي لوبيا ( Vigna mungo ) و باقالا به عنوان گياهان آزمايشي ارائه شده است.
    بقولات پس از رشد توسط گره هاي ريشه ذخايري از ازت در خاك باقي مي گذارند. در آزمايشات اخير، تأثير ازت باقي مانده در خاك به وسيله عملكرد گياه بعدي مثل گندم يا برنج (جدول 2‌) كه هميشه در سري هاي تلقيح شده با ريزوبيوم به مراتب بيشتر از سري هاي تلقيح نشده بوده است مورد قضاوت قرار گرفته است. حداكثر تأثير ازت باقي مانده از گياه سويا بر روي عملكرد گياه بعدي (گندم ) حدود 9 /65% افزايش داشته است. (سوبارائو و همكاران ، 1972 ، 1974 )











    ماده تلقيحي از توباكتر:

    تثبيت ازت اتسمفر توسط ميكروارگانيزم هاي آزادزي را كه قابل تمايز از تثبيت ازت توسط ميكرو ارگانيسم هاي هم زيست مي باشد، به تثبيت غير هم زيستي ازت معروف است. تثبيت غير هم زيستي ازت فقط محدود به ميكرو ارگانيزم هاي خاصي چون باكتري ها و جلبك ها سبز ـ آبي است.
    باكتري هاي آزادزي تثبيت كننده ازت را مي توان با توجه به چگونگي رشد و نحوه حيات آنها در حضور يا عدم حضور اكسيژن به انواع هوازي ، غير هوازي و غير هوازي اختياري طبقه بندي كرد. باكتري هاي هوازي تثبيت كننده ازت به خانواده هاي متفاوتي متعلق هستند و در زيستگاه هاي مختلف خاك، آب شيرين، دريا و غيره وجود داردند.
    در ميان اين باكتري ها، بسياري از آنها هتروتروف هستند (مثل از توباكتر ) و متكي به انرژي حاصل از تجزيه بقاياي گياهي مي باشند.
    1- شناسايي :

    ازتوباكترها به طور كلي پلي مورفيك هستند. اندازه ازتوباكتري هاي جوان ميله اي شكل، بين 5/2 ـ 1 × 70 ـ 2 ميكرون متفاوت است و به ندرت يكي باكتري بالغ ممكن است به اندازه 12 ـ 10 ميكرون برسد؛ به هر حال مورفولوژي يك باكتري بستگي به تركيب مخلوط غذايي دارد. باكتري هاي جوان داراي تاژك زنگوله اي مانندي هستند به عنوان اعضاي متحرك آنها عمل مي نمايد. سلول هاي گونه A. paspali رشته مانند هستند . (10 ـ4 ×2/1 ميكرون ) چندين روز بعد از كشت، نوارهاي بلندي (60 ميكروني ) تشكيل مي شود. البته بعضي از گونه ها ضمخ فراواني توليد مي كنند و در گونه ديگري مثل A.agilis مقدار خيلي كمي ضمخ توليد مي كند و گونه A. insignis به طور كلي هيچ صمغي توليد نمي شود.

    2- جداسازي

    جداسازي گونه هاي ازتوباكتر را مي توان با استفاده از روش تهيه محلول خاك در پتري ديش انجام داد در خاك هاي زراعي گونه غالب ، A. chroococum مي باشد. عمل جداسازي مستقيم از توباكتر از خاك توسط محققين روسي به انجام رسيده است. در اين مورد مقداري خاك به روي يك مخلوط غذايي عاري از ازت اضافه و پخش مي شود . بعد از 3 روز نگه داري ، توده هاي از تو باكتري به روي مخلوط غذايي آگار پديدار مي شود.

    3 ـ ازتوباكتر در خاك

    در خاك هاي هندوستان تعداد Azotobacter chroococcum به ندرت از 4 10 تا 5 10 درصد گرم خاك تجاوز مي كند دو عامل در جمعيت از توباكتر در خاك تأثير به سزايي دارد كه عبارتند از حالت هم ياري و آنتاگو نيستمي و ميكروفلور خاك و مقدارا مواد آلي آن.
    ميكروارگانيزم هاي تجزيه كننده سلولز كه عهده دار تجزيه بقايايي گياهي در خاك هستند، افزايش جمعيت و تشديد رشد از تو باكتر را باعث مي شوند گونه هاي cephalosporium كه خاكزي هستند محدود كننده رشد از توباكترو عمل تثبيت ازت توسط آن مي باشند. در خاك، كمبود ماده آلي نيز عامل محدود كننده اي در تسريع رشد از توباكتر محسوب مي شود.
    سلول هاي ازتوباكتر معمولاً در سطح ريشه حضور ندارند اما در منطقه ريزوسفر به وفور يافت مي شوند.

    4-فيزيولوژي ازتوباكتر

    يكي از بارزترين و حياتي ترين خصوصيات فيزيولوژيكي گونه هاي ازتوباكتر، توانايي تثبيت ازت است. دامنه تثبيت ازت 15 ـ 2 ميلي گرم ازت تثيت شده در هر گرم كربن مصرف شده است.
    ازتو باكتر مي تواند از انواع مختلف منابع كربن (منو ، دي و برخي از پلي ساكاريدها )، اسيدهاي آلي چرب و نيز اسيدهاي آلي معطر، اتيل الكل ، گليسرول ، بخاري هاي مانتيول استن و ساير اسيدهاي آلي فرار بهره مند شود. براي رشد از توباكتر و توانايي تثبيت ازت، اهميت كلسيم در حد اپتيم مورد تأكيد واقع شده است. ازتوباكتر يك باكتري هوازي است و براي تشكيل ATP اكسيژن لازم است؛ اما تثبيت ازت يك مرحله غير عوازي است. در حقيقت ، اكسيژن از محل تثبت ازت بايد خارج شود.
    5- واكنش گياه :

    در آزمايشاتي كه بين سال هاي 60 ـ 1958 براي تعيين و ارزيابي چگونگي واكنش گياهان به مواد تلقيحي ازتوباكتر در شرايط مزرعه انجام شد؛ در 8 آزمايش از كل 23 آزمايش ، عملكرد گياه بطور محسوسي افزايش نشان داد. ميشوستن و شيل نيكووا (1969 ) خلاصه اي از آزمايشات انجام شده در شوروي سابق را تهيه كردند (جدول 3 )
    نتايج حاصل نشان داد كه در نتيجه استفاده از مواد تلقيحي حداقل 7 تا 12 درصد افزايش عملكرد در گياه حاصل شده است كه خود حاكي از تأثير مثبت و مطلوب تلقيح مي باشد.
    تأثيرات مثبت تلقيح از توباكتر به روي عملكرد گياهان را مي توان علاوه بر ازت تثبيت شده اي كه در اختيار گياه قرار مي گيرد به مواد تحريك كننده رشد كه به وسيله ميكروب ها توليد مي شود مربوط دانست.














    مواد تلقيحي آزوسپريليوم

    مطالعات انجام شده در كشورهاي گوناگون اين حقيقت را آشكار ساخته است كه S.lipoferum تثبيت كننده ازت، باكتري رايج تثبيت كننده ازت خاك و ريشه گياهان در مناطق گرم سيري است. نام گذاري اين موجود مجداً بررسي شد و نام Azopirillum براي آن تعيين شد.
    1- شناسايي :

    يكي از خصوصيات بارزآزوسپريليوم تشكيل غشاء هاي ظريف مواج، متراكم و سفيد به روي ماده غذايي نيمه سفت حاوي ماليت است. مطالعات ميكروسكوپي ، حاكي از چند شكلي بودن آنهاست.
    اين باكتري گرم منفي و حاوي گرانول هاي پلي ـ بي ـ هيدروكسي بوتيريت است.
    سلول ها، مارپيچ، نيمه حلقه اي بوده و به صورت حلزوني حركت مي كند از مهمترين عوامل آلوده كننده در غشاهاي ضخيم، ازتوباكتر، اكتينوميست هاي ابتدايي و پروتوزواها هستند يكي از خصوصيات آزوسپريليوم توانايي احياء نيترات و دي نيتراته كردن است.
    2-جداسازي:

    روش هاي جداسازي باكتري هاي هوازي و غيرهوازي متداول را نمي توان براي جداسازي ازوپيريليوم استفاده كرد. اين باكتري به طور گسترده اي در خاك و بيرون و درون ريشه ها موجود است. به منظور دستيابي به كشت اين ارگانيزم از ريشه گياهان و هم چنين نمونه هاي خاك، لازم است از روش هاي غني شده استفاده كرد.
    در هندوستان، ازوسپريليوم از ريشه گياهان بي شماري جداسازي شده استد و پتانسيل تثبيت ازت آنها متفاوت بوده است (جدول 4 ) ارگانيزم از ساقه هاي ارقام متفاوت گندم جداسازي شده است و در آوندهاي چوبي نخود نيز مشاهده شده است.








    3- ازوسپريليوم در خاك و ريشه ها
    در ارزيابي كه به وسيله دوبرينر و همكارنش (1976) انجام گرفت ملاحظه شد كه آزوسپريليوم يك باكتري معمولي خاكزي مناطق گرم سيري است. حضور باكتري در خاك بستگي به PH آن دارد. در PH ، بين 6/5 و 2/7 فعاليت نيتروژناز تأييد مي شود، در حالي كه PH كمتر از 6/5 فعاليت نيتروژناز را در اطراف ريشه هاي ارزن در خاك را سبب نمي شود. حداكثر فعاليت نيتروژنازي تلقيحي خاك در PH بين 0/7 ـ 7/6 مشاهده شده است. آزوسپريليوم هم مي تواند در كشت كالوس و هم دربافت هاي گياهي كشت شده استقرار يابد. خاك هاي شني بدون ماده آلي عموماً براي آزوسپريليوم مناسب نيستند در حالي كه خاك هايي با مواد آلي زياد پيشتيان خضور آزوسپريليوم هستند (جدول 5 )













    4- ماده تلقيحي تاقلدار:

    به منظور بقاي آزوسپريليوم چندين ناقل بومي موجود مورد آزمايش قرار گرفتند. از ميان تمامي ناقل هاي آزمايش شده، كودهاي حيواني پودر شده و استريل شده به همراه خاك، ياكودهاي حيواني به تنهايي ياكودهاي حيواني به همراه زغال چوب براي بقاي ارگانيزم تا مدت 31 روز مناسب شناخته شدند (جدول6 ) تيلاك و همكاران (1979) ناقل هاي متعددي را در رابطه بابقاي آزوسپريليوم مورد مطالعه قرارداده و اين حقيقت را كه خاك و كود حيواني در مقايسه با ساير ناقل ها حداكثر تعداد ازسپريليوم مورد مورد مطالعه قرار داده و اين حقيقت را كه خاك و كود حيواني در مقايسه با ساير ناقل ها حداكثر تعداد ازوسپريليوم را توليد كرده اند توانايي بقاي ارگانيزم در ناقل ها را مي توان با استفاده از محلول هايي با رقت هاي مختلف در ماده غذايي آگار حاوي كلرور آمونيوم تعيين كرد. (لاكشمي و همكاران، 1977)











    نمی دونم چرا هر وقت من کلید موفقیت رو پیدا می کنم یه نفر قفل رو عوض می کنه !!!!


    انکار کن ؛ انکار تو بهانه ای است برای باور ناباور من



  4. Top | #4
    امتیازها: 189,094, سطح: 1
    تمام شدن سطح: 99%, میزان امتیاز صعود به سطح بالا: 0
    فعالیت کل: 0%
    دستاوردها:
    SocialYour first GroupRecommendation First ClassVeteranCreated Album pictures

    تاریخ عضویت
    Sep 2010
    شماره عضویت
    11
    عنوان کاربر
    مدیر تالار مهندسی کشاورزی
    میانگین پست در روز
    6.33
    محل سکونت
    تو ياد آدم
    نوشته ها
    8,853
    امتیازها : 189,094
    درجه : 1
    سپاس
    32,689
    از این کاربر 36,299 بار در 7,849 ارسال تشکر شده است.
    میزان امتیاز
    375

    Ranks Showcase

    گل





    ماده تلقيحي جلبك سبز ـ آبي (BGA )



    برنج (Oryza sativa ) به طور گسترده در مناطقي كه داراي شرايط آب و هوايي مرطوب است كشت مي شود و وجود شرايط اشباع و لايه اي از آب دائم به روي خاك، رشد جلبك هاي سبز ـ آبي را ترغيب مي كند. جلبك هاي سبز ـ آبي در حقيقت داراي توانايي دوگانه اي يعني فتوسنتز و تثبيت بيولوژيكي ازت هستند. علاوه بر تثبيت ازت، اين جلبك ها ويتامين B12 ، اكسين ها و اسكوربيك اسيد را ترشح كرده كه ممكن است اين مواد سهمي در رشد گياه برنج داشته باشند.


    1 - تهیه جلبک سبز - آبی درهوای آزاد
    تهيه جلبك سبز ـ آبي به عنوان كود بيولوژيكي به صورت زير است:
    از سيني هايي به ابعاد ′9 × ′3 × ′6 ساخته شده از ورق آهن گالوانيزه يا آجر و ملاط يا چاله هايي كه به وسيله ورقه هاي پلاستيكي پوشانده شده است استفاده مي شود. مخلوطي از 10 كيلوگرم خاك و 200 گرم سوپر فسفات به اين سيني ها اضافه شده و سيني ها تا ارتفاع 6 ـ 2 اينچ با آب پر مي‌شوندPH خاك در حد خنثي نگه داري مي شود و در صورت استفاده از خاك هاي اسيدي افزودن آهك به آن الزامي است. سپس خاك اره به آن اضافه مي شود و مخلوطي از خاك حاوي كشت آغاز گر Plectonema , Anabaena , Nostoc , Tolypothrix به روي آب موجود در سيني ها اضافه مي شود. ظرف مدت يك هفته ، لايه ضخيم كف مانند جلبك در سطح آب تشكيل مي شود. اين 2 مرحله پس از خشك شدن آب سيني ها پوسته هاي خشك شده جلبك ها از سيني ها جمع آوري شده و در پاكت هاي پلاستيكي بسته بندي مي شود (استيوارت ، 1974 ).

    2 - جداسازی جلبک های سبز - آبی
    جلبك هاي سبز ـ آبي معمولاً توسط لعابي پوشيده شده اند و شناسايي آنها در مزارع غرقابي برنج به سادگي امكان پذير است. پوشش لعاب مانند حاوي نوعي باكتري است و تاكنون هيچ كوششي در جداسازي اين باكتريها و تهيه كشت هاي جلبكي فاقد باكتري ها انجام نشده است.


    3 - هتروسیست ها
    عمل تثبيت ازت در سلول هاي مخصوصي به نام “هتروسيست ها” انجام مي شود كه به روي رشته هاي جلبك ها قرار دارند. گزارشاتي نيز از جلبك سبز ـ آبي تك سلولي و رشته مانند فاقد هتروسيت داده شده است. هتروسيت ها سلول هاي بزرگ، با ديواره هاي ضخيم ، ظاهراً توخالي هستند كه در بين سلول هاي رنگيزه اي موجود در رشته هاي جلبك به وجود مي آيند. هتروسيست ها براي احياء ازت اتمسفري به ازت تثبيت شده، نياز به مواد احياء كننده اي چون گلوكز 6 فسفات، پيرويت يا ايزسيتريت دارند كه از فتوسنتز سلول هاي رويشي حاصل مي شود. سلول هاي رويشي ، به نوبه خود، به هترويست ها براي تأمين مواد غذايي ازته، به شكل گلوتامين ، گلوتاميت يا ساير آمينواسيدها وابسته هستند.



    فصل سوم : - آزولا به عنوان کود آلی
    آزولا نوعي سرخس شناور در آب هاي شيرين بوده و به طور گسترده در همه جا ديده مي شود. محل رشد اين سرخس به همراه ساير علف هاي هرز آبي مثل لما و آپسيرولا در نهره ها و آب هاي راكد است. توليد مثل اين سرخس در شرايط مطلوب به صورت تكثير غير جنسي بوده و رشد آن سريع است. تكثير جنسي در اين سرخس گزارش شده است. معمولاً سرخس پوشش سبز رنگي را روي آب ايجاد كرده كه اغلب به دليل تجمع رنگيزه آنتوسيانين در آنها به رنگ قرمز نيز ديده مي شود.
    گياه داراي ساقه هاي منشعب شناور در آب است، برگ ها به صورت قرينه با بريدگي هاي عميق هستند و داراي ريشه هاي حقيقي هستند كه در داخل آب نفوذ كرده اند. برگ ها به طور يك در ميان به روي ساقه قرار دارند. سطوح بالايي و پاييني برگ ها برجسته و پره مانند است. سطح بالايي برگ ضخيم و گوشتي و داراي كلروفيل است و در تماس با هواي خارج مي باشند كه با جلبك Anabaena azollae در داخل شيارهاي مركزي خود به صورت هم زيست است. سطح پاييني برگ نازك، تا حدودي در آب قرار گرفته و فاقد كلروفيل است. جلبك ها ازت اتمسفر را تثبيت كرده و در تمام مراحل رشد و نمو سرخس حضور دارند. سلول هاي فراوان ايپدرمي تار مانندي در سطح خارجي شيارها وجود دارد كه ممكن است در امر انتقال مواد غذايي بين دو همزيست نقش به سزايي داشته باشد.


    واکنش گیاه :
    در هندوستان 2 روش براي افزودن آزولا پيشنهاد شده است. يكي به عنوان كود سبز كه قبل از نشاء برنج با خاك مزرعه مخلوط مي شود و روش دوم به صورت كشت همراه با برنج به طوري كه سرخس نيز براي مدتي به همراه برنج رشد مي كنند. در تمام اين روش ها نتايج نشان داد كه به كارگيري آزولا به همراه كود ازته به عنوان عملي موثر در بالا بردن عملكرد برنج ، حائز اهميت است (جدول 7 ).










    فصل چهارم :قارچ هاي ميكوريزا
    واژه ميكوريزا (به معني ريشه؛ جمع ميكوريز) به طور كلي به هم زيستي بين ريشه گياهان و ميسليوم هاي قارچي اطلاق مي شود. 2 نوع ابتدايي همياري قارچ ميكوريزا با ريشه گياهان وجود دارد ـ اكتوتروفيك يا اكتوميكوريزا و اندوتروفيك يا اندوميكوريزا . در گياهان حاوي قارچ ميكوريزا، سيستم ريشه اي از سطح فعال ريشه اي بيشتري جهت جذب بهتر مواد غذايي از خاك خصوصاً هنگامي كه خاك ها فاقد فسفر كافي باشند برخوردار است. قارچ هايي كه به صورت همزيست در اكتوميكوريزا وجود دارند متعلق به Ascomycetes , Basidioycetes هستند البته معدودي از اعضاي خانواده Endogonaceae نيز در آلوده كردن ريشه موثر هستند. در مورد اكتوميكوريزا قسمت انتهايي ريشه چه در يك غلاف و يا هيف ايجاد شده توسط قارچ به طور كامل پوشيده مي شود و انشعابات هيفي به فضاي بين سلولي پوسته ريشه نفوذ مي كند. اندوميكوريزا ، در اغلب خانواده هاي نهاندانگان، در مخروطيان به غير از Pinaceae و در برخي از Bryophytes يافت مي شود برخي از جنس هاي ثعلب براي رشد به اين قارچ وابسته هستن و در هنگام جوانه زني بذر قارچ در سيستم گياهي وارد مي شود. ثعلب هاي حاوي اندوميكوريز ، هيف قارچي خود را در فضاي بين سلول هاي ريشه وارد كرده و اغلب تجزيه شده و بدين ترتيب نيازهاي غذايي ميزبان را تأمين مي كند. كلاس ديگر اندوميكوريزا به نام وي . اي . ميكوريزا (VAM ) وجود دارد كه داراي اندام هاي ويژه شاخه مانند حاوي كيسه مي‌باشند، اندام هاي شاخه مانند مواد غذايي را از خاك به داخل سيستم ريشه اي هدايت مي كند اين قارچ ها بر اساس مرفولوژي هاگ تقسيم بندي مي شوند. بسياري از گياهان بقولات و گرامينه به شكل توده اي VAM خيلي حساس است. قارچ هاي VAM به صورت هم زيست دورن زي اختياري بوده كه در فضاي بين سلولي زندگي مي كنند و هنوز در كشت هاي خالص قابل حصول نيستند.




    1- چگونگي حضور گسترش VAM


    قارچ اندوميكوريزا (درون زي ) VAM در اكثر آنژيوسپرم ها ، ژيمنوسپرم ها، تريد و فيت ها و بريوفيت ها موجود است. اما Ericals , Pinaceae فاقد آن هستند. برخي از گونه هاي مثل Eucalypts Leucaena و غيره هر دو خصوصيت VAM و اكتوميكوريزا را دارا هستند. در اكثر گونه هاي بقولات و گرامينه آلودگي شديد به VAM امري عادي است. اكثر گياهان كه از نظر اقتصادي با اهميت هستند مثل سورگوم، جو، برنج مناطق مرتفع، آناناس، پيازها ، لوبيا چشم بلبلي، توت فرنگي، سيب ، درخت لاستيك ، قهوه ، چاي ، پاپايا، نخل روغني و غيره ، حاوي قارچ هاي VAM هستند. قارچ هاي VAM به غير از شرايط غرقابي، در تمام مناطق منجمد شمالي، سردو گرم به طور گسترده اي يافت مي شوند. آنها به خوبي در جنگل هاي باران خيز، اراضي باز جنگلي ، ساوانا، اراضي مرتعي ، بوته زارها، شن زارها ، و مناطق نميه خشك رشد مي كنند. جمعيت قارچ هاي VAM در اكثر خاك هيا غني نسبتاً كم است و استفاده از حشره كش ها تعداد قارچ هاي VAM را كاهش مي دهد.



    2- اكولوژي قارچ هاي VAM در خاك


    اگر چه هر قارچ VAM مي تواند هرگونه گياه ميزبان را تلقيح كند، اما براي هر گونه خاص قارچ VAM خاك هايي يا گونه هايي از گياهان وجود دارد كه در رابطه با PH ، موقعيت حاصلخيزي خاك و حشره كش استفاده شده به مراتب مناسب تر است. بنابراين آنچه به اصطلاح “ويژگي ” بين دو هم زيست ناميده مي شود عملاً وجود خارجي ندارد.



    3- آزمايشات زراعي با قارچ هاي VAM


    آزمايشات زراعي انجام شده در نقاط مختلف دنيا اثرات سودمند ماده تلقيحي VAM بر روي غلات، سيب زميني، شبدر، يونجه و لوبيا چشم بلبلي را نشان داده است. سموم دفع آفات نباتي، خصوصاً قارچ كش ها در رشد قارچ ها در خاك موثر هستند. قارچ هاي VAM كه تازه به خاك هاي ضد عفوني شده افزوده شده است بر روي گياهان هلو، مركبات و سويا در جدول (8) بررسي شده است.





    4- اثر متقابل بقولات گره دار با قارچ هاي VAM



    هنگامي كه در عمل تلقيح گونه ريزوبيوم و يك قارچ VAM به طور مشترك استفاده شده است،رشد بسياري از گياهان بقولات مانند شبدرها، بادام زميني، سويا، لوبيا چشم بلبلي، نخود و غيره افزايش يافت.
    آزمايشات زراعي انجام شده بر روي نخود كه با استفاده از قارچ هاي VAM و در خاك هايي با مقدار فسفر كم بوده است اثرات به مراتب مفيد تر اين قارچ ها را نشان داده است.
















    فصل پنجم : كاربردكود سبز كود به عنوان يك كود بيولوژيك


    برنج Oryza stiva به عنوان غذاي بيش از نيمي از جمعيت دنيا است.
    خاك هاي غرقابي شاليزارهاي برنج شرايط زيستي مناسبي براي گونه هاي متفاوت ميكروارگانيزم هاي تثبيت كننده ازت فراهم مي كند كه در نتيجه فعاليت ارگانيزم ها بدون افزودن هر گونه كود شيميايي كشت برنج براي ساليان متمادي با عملكرد كم امكان پذير است. شواهد نشان داده است كه در خاكهاي شني با تخلخل زياد مراحل دي نيتريفيكاسيون ، نيتريفيكاسيون ، از دست رفتن ازت به فرم گازآمونياك و يا آبشويي آن از جمله عواملي هستند كه در كاهش مصرف موثر كود شيميايي ازته توسط گياه برنج نقش به سزايي دارند.




    كود آلي گياهان بقولات



    همان طور كه از نام آن پيدا است، اين نوع كود بيولوژيكي اغلب مواد تازه و سبزي از گياهان علفي ، بوته ها و درختان خاصي است كه حاوي ازت سرشاري هستند و به سادگي تجزيه مي شوند. مواد آلي سبز از گونه هاي گياهاني كه براي اين منظور كشت مي شوند و يا از بوته ها و درختاني كه به طور طبيعي وجود دارد تهيه مي شود. براي اين منظور برگهاي جمع آوري شده، به منطقه حمل مي شود و در كشتزارهاي برنج قبل از نشاء كاري جوانه ها ي برنج با خاك مخلوط مي گردد.






    گونه هاي توليد كننده گره در ساقه كه به عنوان كود سبز استفاده مي شوند



    سه جنس شناخته شده از بقولات وجود دارد كه به توليد گره در ساقه مبادرت مي كنند. آنها عبارتند از : Neptunia , Sesbania , Aeschynomene كه از دو جنس اولي در تهيه كود سبز استفاده مي شود حدود نمي از اين گونه ها به صورت آبزي هستند.





    محدوديت هاي موجود در استفاده از كود سبز



    وقت گير بودن آن و كار و زحمت فراوان در تهيه و توزيع كود سبز در زمين، نداشتن تأثير آني هم چون كودهاي شيميايي، عدم امكان تخصيص قسمتي از زمين زراعي صرفاً براي مدت 8 ـ 6 هفته به منظور كشت گونه هاي گياهي براي تهيه كود سبز در تمام مناطق زراعي ، محدوديت هايي در تعداد كارگر، آب و تهيه بذر گياه كودي، همگي از جمله مشكلاتي است كه اقدام به توليد كود سبز در مقياس زياد را مشكل مي كند. با توجه به شناسايي گونه هاي بقولات توليدي كننده گره در ساقه و ريشه آنها مانند گونه هاي Sesbania Tostrata , Aesvhynomene spp نياز مبرمي به احياء دوباره تهيه كودهاي سبز احساس مي شود (رينادو و همكاران ، 1981 ).











    فصل ششم : عمل ميكروارگانيزمها درتهيه كمپوست



    قسمت هاي از بين رفته و اضافات گياهان و حيوانات به عنوان منابع اوليه مواد آلي در خاك محسوب مي شوند. بر حسب ترتيب فراواني مواد ، مواد شيميايي غير محلول موجود در مواد آلي عبارتند از : سلولز و ليگنين، در حالي كه مواد محلول شامل قندها، اسيدهاي آمينه و اسيدهاي آلي است. از ساير مواد مي توان به چربي ها، روغن ها ، موادمومي ، صمغها ، پروتين ها و مواد معدني اشاره كرد.
    ميكروارگانيزم ها بر روي مواد آلي خاك به خوبي رشد كرده و از منابع محلول و تاحدودي از فرم هاي غير محلول تغذيه مي كنند. كربن موجود در پروتوپلاسم ميكروارگانيزم ها توسط مرحله اي موسوم به “جذب” از مواد آلي تأمين مي شود. به طور كلي، تمام كربن موجود در مواد آلي جذب پروتوپلاسم ميكروب ها نمي شود اما مقدار جذب به نوع ميكروفلورا و وضعيت اكسيژن بستگي دارد و مقداري از كربن به صورت دي اكسيد كربن متصاعد مي شود به عنوان مثال، قارچ ها مقدار كربن بيشتري را دربافت هاي خود نگه داري كرده و دي اكسيد كربن كمتري را متصاعد مي كنند، در حالي كه در برخي از باكتري هاي هوازي ، عكس اين حالت صادق است. در شرايط غير هوازي، به دليل تجزيه ناقص مواد آلي، گازهاي متان (CH4 ) و هيدروژن (H2 ) توليد مي شود. در شرايط غرقابي و اشباع دائم خاك، علاوه بر توليد تعدادي اسيد هاي آلي واسطه اي ، تصاعد گازهاي متان، هيدروژن و گاز كربنيك نيز به دليل فعاليت ميكروبي انجام مي شود. به دليل تنوع بيوشيميايي مواد آلي ، در تعيين تجزيه مواد آلي از پارامترهاي ديگري همچون جذب O2 ، كاهش وزن و اندازه گيري هاي كمي در نتيجه ناپديد شدن يك ماده خاص افزوده شده به آن استفاد ه مي شود. در طول مرحله جذب كربن ، عناصر غذايي ديگر مثل ازت ، فسفر، پتاسيم و گوگرد نيز جذف بافت ميكروب ها شده و به طور كلي تمام مرحله به نام ”تثبيت” موسوم است كه به دليل كاهش عناصر غذايي قابل دسترسي در خاك، محدوديت در جذب آنها به وسيله گياهان ايجاد مي شود.
    در منابع مربوط به مواد آلي، از واژه هاي به نام ”مينراليزاسيون” يا “كاني شدن” استفاده مي شود كه در حقيقت، مرحله تبديل تركيبات آلي پيچيده يك عنصر به حالت معدني آن عنصر است. اين مرحله در واقع برخلاف مرحله تثبيت به تجمع آمونيوم و نيترات كمك مي كند. هنگامي كه بقاياي گياهي تازه به خاك افزوده شود، عمل تثبيت سريع نيست اما عمل كاني شدن به تدريج افزايش مي يابد. كه به فاكتورهايي چون درجه حرارت، عناصر غذايي معدني، وجود اكسيژن، مقدار آب، غلظت يون هيدروژن ، نسبت كربن به ازت مواد آلي و نوع ميكرو فلورا بستگي دارد. بقاياي حاصل از گياهان بقولات كه حاوي ازت فراواني است از طريق در اختيار گذاردن ازت قابل حصول رشد سريع ميكروارگانيزم ها را باعث شده و بنابراين تجزيه مواد آلي تسريع مي شود به همين نحو، افزودن كود آمونيمي يا نيتراتي به بقاياي كاه گياهان غلات كه مقدار ازت آنها بسيار كم است همان نقش را در تسريع فعاليت ميكروبي دارا است و از اين رو تجزيه مواد آلي را تسريع مي كند.
    بقاياي گياهان جوانتر در مقايسه با بقايايي كه حاوي باقت چوبي وليگنين فراوان از درختان مسن تر هستند، به دليل وجود عناصر غذايي محلول فراوان به راحتي در معرض تجزيه قرار مي گيرند. به دليل حساسيت سلولز در برابر تهاجم ميكروبي، اين ماده به راحتي توسط ميكروارگانيسم ها تجزيه شده و مواد تشكيل دهنده آن تغيير مي يابد.
    در شرايط اسيدي خاك ها، قارچ هاي تاژكدار عهده دار تجزيه سلولز هستند در حالي كه در خاك هايي با PH خنثي تا قليايي ، انواع مختلفي از ميكروارگانيزم در تجزيه سلولز سهم عمده اي دارند. از جمله اين ميكروارگانيزم هاي تجزيه كننده سلولز مي توان به Trichoderma (كه جزء قارچ‌ها است )، Clostridium (باكتري )، Nocardia (كه جزء اكتينوميست است) اشاره كرد.
    هوموسي كه به عنوان جزء آلي خاك محسوب مي شود ، در نتيجه تداوم مراحل تثبيت و كاني شدن مواد توسط فعاليت هاي ميكروبي در خاك ايجاد مي شود. به همين نحو، بقاياي گياهي تحت تأثير تداوم اين مراحل تغيير شكل داده و اجزاي آلي خاك را تشكيل مي دهد. هوموس در يك حالت ديناميكي است و داراي اسيدهاي آمينه، پيورين، پيريميدن ، مواد معطر با تركيبات حلقوي، اسيدهاي اورنيك، قندهاي آمينه، الكل هاي قندي، قند ميتل و اسيدهاي حاوي تركيبات خطي است به استثناي اسيدهاي آمينه و اسيدهاي حاوي تركيبات خطي كه محلول هستند، ساير مواد غذايي موجود در هوموس به صورت اتصالي بوده و توسط بازها مي توان آنها را به فرم محلول تبديل كرد.
    هوموس داراي سه جزء اصلي فوليك اسيد، هيومين و هيوميك اسيد است كه هيوميك اسيد به عنوان مقاوم ترين جزء داراي حداكثر طول عمر است. قارچ هاي مثل پنيسيليوم و آسپرژيليوس و برخي از الكتينوميست ها ، موادي هوموس مانند به رنگ سياه توليد مي كنند كه در توليد مواد هوموسي به عنوان اساس ساختماني آن تلقي مي شوند.






    1- ميكروارگانيزم ها


    گروه هاي مختلف ميكروارگانيزم ها مثل قارچ ها ، باكتري ها و اكتينوميست ها كه توانايي تجزيه سلولز را دارا هستند مي توان با استفاده از تكنيك غني سازي و توسط مواد غذايي مناسب جداسازي كرد.




    2- آنزيم سلولاز


    سه نوع محلول غذايي زاپك، آسپاراجين و ماندل و روسه همراه با سلولز كه به عنوان منبع اصلي كربن است را مي توان در تهيه و توليد سلولاز توسط قارچ ها مورد استفاده قرار داد. ساير محلولهاي غذايي همراه با سلولز به عنوان منبع اصلي كربن را كه مي توان براي باكتري ها و اكتينوميست ها استفاده كرد.






    3- مواد آلي و تثبيت بيولوژيكي ازت


    نتايج حاصل از آزمايشات نشان داده است كه با افزودن مقدار مشخصي هيومات كلسيم و سديم تعداد گره ها، وزن گره ها و عملكرد نخود فرنگي، شبدر مصري و Sesbania aculeata افزايش يافته است. نتايج آزمايشات هم چنان نشان داده است هنگامي كه بذرهاي سويا آغشته به هيومات كلسيم در خاك شور و خاك قليا كشت شدند تعداد گره ها و عملكرد وزن خشك افزايش مي يافتند. معمولاً افزودن كود آلي موقعيت ريشه را در رابطه با گره زايي در گياهان بقولات بهبود بخشيده و تعداد ازتوباكترها در خاك را افزايش مي دهد.







    4- تهيه كمپوست در هندوستان:



    براي تهيه كمپوست 2 روش پيشنهاد شد يكي “روش هوازي ” و ديگري “روش هوازي در ابتدا و بعد غير هوازي ” است.
    نحوه عمل ميكرواركانيزم در تهيه كمپوست
    در روش هوازي، در نزديكي محل نگه داري دام، كودآلي ( به عمق 3 فوت، 8 ـ 6 فوت عرض و طول ) حفر مي شود. بقاياي گياهي استفاده شده به عنوان بستر دام ها را به همراه فضولات موجود جمع آوري كرده و به صورت لايه اي (5 ـ 3 متر ) در گودال انبار مي شود . بر روي اين لايه، مقدار كافي فضولات حيواني اضافه مي شود. به منظور حفظ رطوبت در حد اپتیمم ، مقداري آب به روي آن پاشيده مي شود و مراحل افزون لايه ها و فضولات حيواني بر روي هم آنفدر ادامه دارد تا گودال پر شده و فضولات حيواني تا ارتفاع 1 فوتي از سطح زمين برسد به منظور جلوگيري از نفوذ باران به داخل گودال، مي توان سطح بالايي آن را با پوششي محافظت كرد. با مخلوط كردن محتويات گودال هر 2 هفته يك بار ، كمپوست خوبي بعد از حدود 16 هفته تهيه مي شود. در روش دوم، سعي بر ذخيره سازي مقدار مواد غذايي بيشتر با استفاده از شرايط غير هوازي است. انباشتن توده هاي فضولات همانند روش قبلي انجام مي شود، با اين تفاوت كه بين هر توده در گودال با پوششي از گل مسدود مي شود و در نتيجه عمل تخمير غير هوازي ، درجه حرارت آن را افزايش مي دهد. با استفاده از اين روش، كمپوستي سرشار از عنصر ازت در حدود 32 هفته توليد مي شود .





    5- تسريع در تهيه كمپوست با استفاده از ميكروارگانيزم ها



    عمل كمپوست شدن در طي مراحل ميكروبيولوژيكي با كمك ميكروارگانيزم هاي تجزيه كننده سلولز در داخل پشته هاي موجود در گودال صورت مي گيرد.
    نتايج آزمايشات بر روي پشته هاي كمپوست نشان داده است كه افزودن ميكروارگانيزمهاي منحصر به فرد تجزيه كننده به كمپوست ، فعاليت هاي ميكروبيولوژيكي را در داخل كمپوست افزايش داده و در نتيجه تغييرات مثبتي در نسبت كربن به ازت، وزن و مقادير هيوميك اسيد كمپوست ايجاد مي شود.






    6-تخمير غير هوازي فضولات انساني، دامي و اضافات كشاورزي



    در مناطق روستايي، بقاياي گياهي و فضولات دامي جمع آوري شده و براي تهيه گاز متان به عنوان سوخت استفاده مي شوند. امروزه از اين روش در هند، چين، تايوان، كره ، اوگاندا و بنگلادش استفاده مي شود. اين روش داراي دو امتياز عمده كاهش الودگي و مصرف باقي مانده فضولات به عنوان كود در مزارع است. فضولات گاوي منبع خوبي براي توليد بيوگاز توسط تخمير غير هوازي است. از ديگر مواد آلي با توان بالقوه براي توليد متان مي توان به اضافات گياهي اضافات حيواني، فضولات انسان، تفاله هاي حاصل از كارخانجات كشاورزي و اضافات حاصل از جنگل ها و درياها اشاره كرد. ميكروارگانيزم هاي آغاز گر براي عمل تخمير غير هوازي مواد آلي با افزودن فضولات گاوي به توده اي از بقاياي خرد شده گياهي تأمين مي شود. در شرايط غير هوازي ، مواد آلي با كمك ميكروارگانيزم هاي اوليه و ثانويه تجزيه مي شوند. توده هاي ميكروبي اوليه كربوهيدرات ها و پروتئين هاي پيچيده را به منابع كربن قابل حصول تبديل مي كند. جنس Clostridium كه در محيط هاي غير هوازي غالب است سلولز را تجزيه كرده و اسيدهاي آلي و الكل توليد مي كند. باكتري هاي توليد كننده متان مثل: Methanococcus كه جزء توده هاي ميكروبي ثانويه هستند، اسيدهاي آلي را به گاز متان و گاز كربنيك تبديل مي كنند:
    1) Co2 + 4 H2 → 2 H2o
    2) 4HcooH → CH4 + 3 CO2 + 2 H2O
    3) CH3COOH → CH4 + CO2
    4) 2CH2 CH 2OH → 3CH4 + CO2

    جلبك سبز ـ آبي به عنوان عامل توليد كننده انواع مختلف همزيست ها در Bryophytes , Pteridophytes , Angiosperms شناخته شده است. گونه Nostoc Punctiforme يك ميكروارگانيزم افدوفيت موجود در غده ها يا گره هاي گونه Gunnera است.
    مصرف صحيح كودهاي ازته از طريق به كارگيري كودهايي با حلاليت كم و عامل محدود كننده نيتريفكاسيون اين گونه توليدات كودي از دوام طولاني تري در خاك برخوردار بوده و در نتيجه ، آزادسازي ازت از كودها به آهستگي انجام مي شود. معمولاً آنها به صورت كود به شكل اوره ، ايزوبوتيليدندي اوره (IBDU ) و اوره پوشش داده شده با گوگرد به فروش مي رسند.
    كود به شكل اوره يا اوره فرم آلوئيد حاوي حداقل 35% ازت است كه بيشتر به شكل كم محلول است. در خاك ها اين گونه كودها به تدريج تحت تأثير عمل كاني شدن، ازت خود را به طور يكنواخت و به تدريج در تمام طول دوره رشد دراختيار گياه قرار مي دهند.
    ايزوبوتيليدندي اروه (IBDU ) محصول كنستانتره اي از اوره و ايزوبوتيرآلئيد در نسبت 1:2 حاوي 8 /31 % ازت است. اين محصول از حلاليت كمي برخوردار است.



    نتیجه گیری

    تثبيت ازت به صورت صنعتي بستگي شديدي به انرژي حاصل از سوخت فسيلي دارد كه به سرعت در حال اتمام است. برعكس ، تثبيت بيولوژيكي ازت تقريباً به نصف مقدار انرژي لازم براي تثبيت به صورت صنعتي نياز دارد و به انرژي حاصل از منابع تجديد شونده اي چون فرآورده هاي حاصل از فتوسنتز و مواد آلي در خاك وابسته است.
    تحقيقات انجام شده در رابطه با آزمايشات گره زايي بقولات به ندرت 10% كل بقولات را شامل مي شود. علاوه بر خانواده بقولات گونه هاي گياهي ديگري نيز وجود دارند كه به ساير خانواده‌ها تحت جنس هاي زير وابسته هستند و به وسيله گونه هاي اكتينوميست ها قادر به توليد گره ها در ريشه خود هستند و عبارتند از : Almus , Coriaria , Purshia , Dryas , Myrica . گره هاي درختان Alnus به افزايش مقدار ازت خاك تا حدود 60 كيلوگرم ازت در هكتار در سال كمك كرده در حالي كه درختان Casuarina حدود 60 كيلوگرم ازت در هكتار در سال توليد مي كند.
    “موجودات همزيست” يا به عبارتي Diazotrophic biocoenocis واژه اي است كه بيانگر همياري باكتري ها با گياهان مخصوصي به ويژه با آنهايي كه در طول فتوسنتز داراي دي كربوكسيليك اسيد چهار كربنه هستند مي باشد.
    از جمله محدوديت هاي موجود در توسعه استفاده از ميكوريزا براي افزايش رشد گياهان يكي رشد نسبتاً آهسته قارچ هاي اكتوميكوريزا است و ديگري خصوصيت منحصر به فرد اين قارچ ها است كه توليد انبوه مواد تلقيحي حاصل از آن را محدود مي كند. در صورتي كه به توان هاگ هاي قارچ هاي VAM را وادار به رشد در مواد غذايي و توليد ميسيليوم هاي فروان كرد، اين امكان وجود دارد كه بتوان در عمل تلقيح از باكتريهاي تثبيت كننده ازت و قارچ هاي VAM به طور مشترك در مقياس گسترده اي استفاده كرد.
    اگر بتوان با كمك مهندسي ژنتيك ژن هاي ناقل تثبيت ازت را به قارچ هاي VAM منتقل كرد، دو خصوصيت مهم عمل تثبيت بيولوژيكي ازت و افزايش حلاليت فسفات را مي توان در يك ميكروارگانيزم ايجاد كرد اين توانايي بيوتكنولوژيكي هنوز در حد يك انديشه و تفكر است و شايد در آينده اي نه چندان دور به واقعيت بي انجامد. (مولينا و تراپپي 1982).



    منابع :



    1- آستارايي ، عليرضا ، كاربرد كودهاي بيولوژيك در كشاورزي پايدار.
    2- ملكوتي ، محمد جعفر ، ضرورت توليد صنعتي كودهاي بيولوژيك در كشور.
    3- تهيه كودهاي آلي و شيميايي وزارت كشاورزي وتحقيقات هند.، دهلي نو 1964.
    سايت هاي اينترنتي استفاده شده در پروژه
    4- www.civilica.com
    5- www.bio.itan.ir
    6- www.mayiran.com
    7- www.worldogronomy.blogfa.com
    8- www.2irna.ir
    نمی دونم چرا هر وقت من کلید موفقیت رو پیدا می کنم یه نفر قفل رو عوض می کنه !!!!


    انکار کن ؛ انکار تو بهانه ای است برای باور ناباور من



اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

موضوعات مشابه

  1. قارچها و کنترل بیولوژیک پاتوژنهای گیاهی
    توسط king_of_night در انجمن بیماری شناسی گیاهی
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 09-09-2011, 08:11 PM

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  



Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0